Kun je contact maken met overledenen? ‘Ja, in zekere zin wel’, zeggen Maartje en Jill van De Rouwrevolutie. Al zouden we het liever noemen: contact ervaren met overledenen. We leggen je in de ze blog uit waarom we dat liever zo noemen. Maar het kan, dus en mediums doen het dagelijks. Ook als je hen zou vragen: hoe maak je contact? Dan zullen zij je waarschijnlijk uitleggen dat ze zich open stellen om contact te ervaren. Dat ze aan de spirituele wereld laten weten: ‘ik ben er en ik luister.’ Dat is de eerste stap in het contact met overledenen.

Maartje: De eerste keer dat ik contact had met mijn overleden zoontje heb ik dat niet actief gedaan. Ik dacht niet: ‘Hey laat ik hem eens ‘oproepen’.’ Het gebeurde gewoon. Ik had pas achteraf door dat hij het was. Dat gebeurde daarna vaker. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heb ik me heel erg verdiept in deze materie en er heel veel over uitgezocht. Ik vertel je in deze blog graag welke manieren er zijn om contact te ervaren met een overleden dierbare en hoe dat werkt.

Contact ervaren in plaats van contact maken

De reden dat ik zeg contact ervaren, is omdat zij ‘de baas’ zijn. Er is geen contact mogelijk wanneer zij dat niet willen. Je kunt ze niet ‘oproepen’ zoals dat wel eens genoemd wordt. De enige manier om contact te maken is om je open te stellen om contact te ervaren. Zeer waarschijnlijk willen ze wel graag laten weten dat ze er zijn. Helemaal als het iemand is waar je veel van houdt. Zij zullen ongetwijfeld al vaker contact hebben gemaakt met je, zonder dat jij het door hebt. Of zonder dat je wist dat ‘zij’ het waren. In deze blog leg ik je graag uit hoe je open kunt staan om dat contact te ervaren. In plaats van zelf actief contact maken. Want het enige wat je moet ‘doen’ is je openstellen en weten op welke signalen je kunt letten.

Twee dingen die je kunt doen om contact met overledenen te vergroten

Bouw rust in je leven en rust in je hoofd

Het is belangrijk dat rust inbouwt. Rust in je leven, rust in je hoofd. We zijn tegenwoordig allemaal zo druk. We zijn de hele dag aan het rennen en vliegen, plannen maken. Maar op die momenten komen de kleine fluisteringen, de subtiele signalen niet binnen. Of ze komen wel binnen maar je hoort ze niet of je merkt ze niet op.

Contact met een overleden dierbare kan bijvoorbeeld bestaan uit gedachtes waarvan je doorhebt: hey deze zijn niet van mij. Maar als jouw hoofd vol zit met to-do lijstjes, plannen, stress of andere zaken kun je daar helemaal geen tijd aan besteden. Dan kun je je daar helemaal niet voor open stellen. Het zijn juist de momenten in stilte, wanneer je hoof leeg is wanneer ze die gedachten door laten komen.

Dus neem tijd voor jezelf. Probeer eens tien minuten per dag te mediteren, doe een visualisatie (lees hier meer over visualisaties – link naar blog) of neem meer de tijd om in de natuur te wandelen. Heel vaak horen we dat wanneer overleden dierbaren contact proberen te maken, dat is als mensen in de natuur zijn.

Verhoog je trilling

Nu is het zo dat wij op aarde een andere, een lagere, trilling hebben dan mensen die overleden zijn. Met trilling of vibratie bedoelen we de trilling van de energie waar je uit bestaat. Op aarde zijn, in een fysiek lichaam heeft een lagere trilling dan een ‘lichtlichaam’ van iemand in de spirituele wereld. Daar kun je niks aan doen, dat is gewoon zo. Wel is het van belang, als je contact wil ervaren, dat jullie trilling op elkaar is afgestemd. Het zou mooi zijn als jou trilling wat omhoog gaat en de trilling van jouw overleden dierbare wat omlaag. Zodat jullie energieën elkaar ‘raken’. Misschien heb je dat wel eens gevoeld als een rilling die over je rug liep – zonder dat je het koud had – of een plotseling ervaring van kippenvel.

Zware ‘negatieve’ emoties hebben een lage trilling. Dat zijn frustratie, haat, woede, jaloezie. Maar ook veel gebruik van alcohol, roken, zware medicatie, ongezond eten kan je trilling naar beneden brengen.

Ben je uitgerust, eet je gezond, ben je fysiek in beweging, doe je wat je leuk vind, ben je blij, tevreden en dankbaar. Dat brengt je trilling omhoog, die trilling is makkelijker te benaderen voor overleden dierbaren. Lee smeer in deze blog – blog over het belang van je trilling verhogen

Welke manieren zijner om contact te ervaren met een overleden dierbare?

Er zijn verschillende manieren om contact te ervaren. Hieronder leg ik je meer uit over deze vier manieren. Je kunt ook nog tekens krijgen of visitatiedromen. Daar zijn andere blogs over geschreven. Nu eerst meer over deze vijf manieren.

  1. Helder zien
  2. Helder horen
  3. Helder ruiken
  4. Helder voelen

Wij zijn er zeker van dat jij op z’n minst één van deze manieren al ervaren hebt. Kom naar onze live-dag waar we je op een heel laagdrempelige, aardse manier meer vertellen over een ander perspectief op de dood. Waar je oefeningen krijgt om te ontdekken wat jouw meest ontwikkelde manier is en hoe je erachter komt, dat jij dit ook gewoon thuis kun doen. Iedereen is welkom.

10:00 - 13:00 Utrecht e.o.
Live-ochtend 13 sept.

Kom luisteren, kijken en ervaar een ander perspectief op de dood.

Helder zien – een dierbare waarnemen

Sommige mensen kunnen met hun fysieke ogen overleden mensen zien. En eigenlijk kan iedereen dat, maar gaandeweg leren we dat af. Je hebt het vast wel een gezien, een baby die ergens naar wijst of naar lacht waar voor jou idee niks te zien is. Of een peuter of kleuter die een ‘imaginary friend’ heeft. Zij zien echt iemand, waar ze mee praten of spelen. Het zou heel goed kunnen dat dat een overleden iemand is. Of een gids. Dieren hebben dat ook. Een kat of een hond kan soms zomaar ergens blijven zitten en naar kijken of ineens ergens tegen gaan blaffen, terwijl jij geen idee hebt wat er aan de hand is.

Je kan overleden dierbare dus zien met je fysieke ogen – maar je kan ook beelden krijgen in je ‘minds eye’ zoals ze dat noemen. Dan zie je ineens beelden va iets of iemand in je gedachten. Net alsof er een filmpje word afgespeeld. Het voorbeeld wat ik wel eens geef is: stel je voor dat je in je ouderlijk huis rondloopt. Je ziet het niet echt maar toch komen er beelden in je op. Dit is ook een manier waarop overleden dierbaren met je kunnen communiceren.

Een oefening: Neem even de tijd om ontspannen te zitten. Doe je ogen dicht en stel je een groot rood gordijn voor. In gedachten gaat het gordijn open en daar staat jouw overleden dierbare. Zeer waarschijnlijk verschijnt deze persoon in ‘jouw verbeelding’ of beter gezegd je minds eye. Let eens op de kleding. Bij mijn gebeurt het vaak genoeg dat ik kleding ‘zie’ die ik niet ken of nooit zo zelf bedacht heb. Het is er ineens. Ga er dan maar van uit dat diegene bij je is en via beelden wil laten zien hoe ze er nu uitzien.

En ja, nu kan je denken dit bedenk ik zelf. Dat zal heel vaak en heel lang een twijfelpunt blijven, ook bij mij nog. De kunst is om in je hart te voelen of het klopt voor jou. Aan je hersenen, je hoofd en je rationele mind heb je niet zo veel op dit gebied.

Helder horen – ‘zinnen of woorden doorkrijgen’

Ook helder horen heeft twee vormen. Je kunt echt geluiden horen die van buitenaf lijken te komen. Je kunt je naam horen roepen, of iets anders horen. Ik heb daar zelf geen ervaring mee. Waar ik wel ervaring mee heb is zinnen horen ‘in mijn hoofd’. Dat is lastig op te merken, omdat dit ook weer vaak onder de noemer: ik bedenk het zelf kan komen. Maar er zijn manieren waardoor je merkt dat het niet uit jouw eigen hoofd komt.

  1. Het gaat sneller dan je eigen gedachtes. Ineen is er een zin in je hoofd, of een woord zomaar uit het niets. Je ben er niet zelf heen ‘geassocieerd’
  2. Soms zijn het woorden die je zelf niet zo snel zou gebruiken. Dat was bij mij het geval ik ‘hoorde’ een woord waarvan ik dacht: Nouja wat gek, Ik gebruik dat woord nooit.
  3. Soms is het in een andere taal, dan hoor je ineens Engelse zinnen in je hoofd – het hoeft dan niet te betekenen dat de persoon die overleden persoon Engels was, maar dan werken ze om je eigen gedachtes heen.

Helder ruiken – geuren die je bekend voorkomen

Dat is eigenlijk één van de makkelijkste. Want ‘geur’ kun je niet bedenken. Bij helder ruiken, ruik je ineens een geur die jou aan je overleden dierbare doet denken. Bij mij is dat vaak het geurkaarsje wat wij op zijn kamer hadden staan toen hij opgebaard in z’n bedje lag. Dan heb ik ineens een vleug van die specifieke geur in mijn neus en denk ik meteen aan mijn overleden zoontje, ik bedenk dat niet. Het hoeft geen geurkaars te zijn, het kan ook wat anders zijn. Sigarenrook als iemand veel sigaren rookte, of de geur van appeltaart die je oma vaak bakte, een parfum of iets anders wat jou meteen aan die persoon doet denken.

Helder voelen – tintelingen of kippenvel

Helder voelen is echt een sensatie ervaren aan of in je lichaam. Ik heb dat soms met druk op mijn derde oog – de plek tussen je ogen in. Of een kriebelende sensatie op je hoofd. Je kruinchakra. Deze zullen meer mensen herkennen. Dit hoeven niet perse een aanraking van een overleden dierbare te zijn, dit kan ook beteken dat je kruinchakra meer open gaat staan en je meer in contact komt met ‘boven’. Maar sommige mensen kunnen echt een hand op een schouder voelen, een kriebeling over hun wang, een hand in hun hand. Maar ook sensaties in je lijf, je hart dat ineens heel hart gaat kloppen, het warm krijgen of een gloed in je lijf opmerken.

Contact met overledenen via een medium

Ben je iemand verloren, zou je graag contact willen maar vind je het lastig om jezelf open te stellen? Je kunt natuurlijk altijd een medium bezoeken voor een reading. Deze kunnen jou ‘bewijzen’ geven dat ze contact hebben met de persoon die jou mist. Dat kan je ook een stap op weg helpen om meer vertrouwen te krijgen dat contact echt mogelijk is. En hoe meer vertrouwen je hebt hoe hoger je trilling raakt.