Het handig als je contact wil maken met overleden ‘mensen’ in het non-fysieke om richting dezelfde (hogere) trilling te gaan als zij. Dat maakt het makkelijker om jullie energie te mengen, mixen of blenden en zo hun energie met informatie op te nemen. Nu is er heel veel interessants te vertellen over trillingsfrequenties en energie. Hier lees je de basisinformatie.

Overledenen of beter gezegd mensen die de transitie hebben gemaakt – die in het non-fysieke zijn, in de spirituele wereld – hebben automatisch een hogere trilling dan wij hier op aarde. Dat heeft een aantal redenen.

 1. ‘Zij’ hebben geen fysiek lichaam meer. Fysieke elementen in de fysieke realiteit hebben altijd een lagere trilling of vastere trilling dan non-fysieke elementen. We praten hier over lager, maar dat wil niet zeggen dat het minder goed is. Het is enkel een gegeven.
 2. Hun perspectief ligt anders, zij begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan en hebben er daardoor minder tot geen negatieve ‘gedachtes of oordelen’ over waardoor dat hun trilling niet beïnvloedt.
 3. De ‘omgeving’ waar zij in zijn is liefdevoller en meer begripvol dan hier, dat maakt dat dit sowieso een ‘positievere’ omgeving is met ‘positievere’ invloed.

Wat is een trilling?

Een trilling is eigenlijk energie. Alles om ons heen bestaat uit energie. Jijzelf, mensen om je heen, gedachtes, woorden, intenties, maar ook alle voorwerpen hebben energie. Deze energie bestaat uit verschillende frequenties. Voel je je verdrietig, gefrustreerd, boos dan zorgt dat voor een lagere (zwaardere) trilling. Jij zal jezelf niet helemaal top voelen als je die emoties ervaart en ook de omgeving ‘voelt’ bewust of onbewust aan jou dat je trilling op dat moment wat lager is. Ben je juist opgewekt, enthousiast vrolijk, blij, dan heb je een hoge (lichtere) trilling. Een trilling die hoog is, noemen we positieve energie. Ook dat zullen mensen opmerken. Jij kunt ook beïnvloed worden door je omgeving, door mensen om je heen, maar ook door de berichten op de radio of tv. Trillingen staan niet vast, ze gaan de hele dag omhoog en omlaag, ze schommelen. Per dag, oer uur en zelfs per moment.

Trillingsfrequenties en getallen

Deze afbeelding komt van David R. Hawkins. Om je trillingsniveau te bepalen kun je gebruik maken van de bewustzijnschaal van Dr. Hawkins. Hawkins, is een internationaal gerenommeerde psychiater, bewustzijnsonderzoeker, spirituele docent en mysticus. Auteur van meer dan acht boeken. Hij heeft een schema gemaakt met alle emoties en dat in 18 niveaus gezet. Bij elk niveau heeft hij de hoogte van de trilling erbij gezet.


Emoties die voor lage trillingen zorgen zijn:

Schaamte (variatie in intensiteit als vernedering, verwijdering)                20

Schuld (variatie in intensiteit als veroordeling, destructie)                          30

Apathie (variatie in intensiteit als wanhoop, hopeloos)                                50

Verdriet (variatie in intensiteit als zelfverwijt, spijt)                                     75

Angst (variatie in intensiteit als vrees, terugtrekken)                                   100

Verlangen (variatie in intensiteit als verslaving, teleurstelling)                125

Boosheid (variatie in intensiteit als woede, furieus zijn)                            150

Trots (variatie in intensiteit als opblazen, minachting, minachting)         175

In het midden bevindt zich het kritische omslagpunt ‘moed’. Dit niveau wordt in verband gebracht met oprecht en moed. Je hebt namelijk moed nodig om omhoog te klimmen op de bewustzijnsschaal.

Emoties die voor balans en evenwicht zorgen zijn:

Neutraliteit (variatie in intensiteit als vertrouwen, tevreden, loslaten           250

Bereidheid (variatie in intensiteit als optimisme, intentie, hoopvol)             310

Acceptatie (variatie in intensiteit als vergeven, harmonie, transcendentie)  350

Rede (variatie in intensiteit als begrip, abstractie, betekenisvol)                      400

Liefde (variatie in intensiteit als eerbied, openbaring, liefdevol)                      500

Vreugde (variatie in intensiteit als sereen, compleet, één, transfiguratie)      540

Vrede  (gelukzaligheid), perfect)                                                                                600

Zit je in het niveau van 0 tot 100 dan heb veel last van schaamte, schuld en verdriet en gaat samen met een lage trilling. De niveaus van 100 tot 200 worden omschreven als angst, woede en trots tot aan de trilling moed. Bij de 200 ligt het omslagpunt. Heb je een emotie boven de 200 dan ben je een positieve kijk op het leven. Vanaf 400 speelt het verstand, begrip en bij de 500 ligt het volgende omslagpunt, de trilling van liefde.

Tips om je energie te verhogen

 1. Leer jezelf kennen
  Let er op wat jij allemaal doet op een dag, op welke momenten ben je moe en wanneer barst je van energie? Kijk wat je op dat moment aan het doen bent. Waardoor gaat je energie omlaag of wat maakt dat je weer meer energie krijgt? Houd dat een paar dagen bij, schrijf het op. En schrijf er ook meteen bij op wat je er eventueel aan kunt veranderen.
 2. Ga de natuur in
  Ga het bos in, de duinen, naar zee, of loop anders een rondje door het park als je in een drukke stad woont. Door je te verbinden met de natuur gaan je trillingen omhoog. Loop er niet zomaar doorheen maar doe dit bewust, geniet van de rust, de kleuren, de geuren en de ruimte.
 3. Maak ruimte en tijd voor jezelf
  Maak er een gewoonte van om elke dag even de tijd voor jezelf te nemen. Je kunt per dag op een bepaald tijdstip een kleine pauze in plannen. Zet een lekkere kop koffie of thee en neem even de tijd voor jezelf, het hoeven maar 5 minuten te zijn. Vraag jezelf af: wat voor kleine aanpassingen kan ik doen om het makkelijker te maken voor mezelf.
 4. Eet gezond
  Alles heeft energie, dus ook je eten wat je eet. Eet daarom zoveel mogelijk vers fruit en verse groenten. Vlees van dieren die goed en in gezonde omstandigheden hebben geleefd hebben een hogere trillingsfrequentie dan dieren die gekweekt zijn in de bio-industrie. Vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel zoals snoep of snacks. Let er maar eens op als iets eet met veel suiker, je energielevel gaat eerst omhoog, maar na een tijdje schiet je energie als een baksteen omlaag en voel je je moe.
 5. Zet muziek op
  Gebruik van muziek en geluid voor therapeutische doelen bestaat al zolang we weten. Door sjamanistische culturen al eeuwenlang toegepast. Zij gebruiken ritmes en klanken om voor heling, zij wisten al dat bepaalde trillingen van geluid van invloed zijn op ons. Water speelt hierin ook een rol, en we weten allemaal dat ons lichaam 70% uit water bestaat. Bij veel meditaties maken ze ook gebruik van muziek op een bepaalde frequentie dat onze trilling omhoog brengt. Dus muziek draagt er zeker bij dat je energie omhooggaat.
 6. Meditatie
  zorg voor een meditatiemoment per dag of een paar keer per week. Door voor een moment je gedachtes even ‘uit’ te zetten, minder belangrijk te maken, of minder aandacht aan te besteden, zul je als vanzelf je mogelijke zorgen even aan de kant zetten. Je focust je meer op het hier en nu, waarin het – als je in de gelegenheid bent om te mediteren – als vanzelf voor nu veilig en ontspannen is. Die ontspanning zorgt altijd voor een verhoging van je trilling.

In onze workshops oefenen we altijd met het verhogen van jouw trilling.