Blijven overledenen bij je? Dit heb ik mezelf ook zo vaak afgevraagd. Ik kon het me niet voorstellen dat je helemaal weg zou zijn als je dood was. Maar ja er waren ook geen ‘harde’ bewijzen voor dat je er nog wel was of dat een overledenen bij je bleef.  

Deze twijfel viel helemaal weg nadat mijn zoon overleed en ik zelf heb ervaren dat hij er nog was. Overledenen blijven bij je. Sterker nog ze zijn er veel vaker en veel dichterbij dan jij denkt. Je hoeft maar te vragen of ze bij je willen komen en ze zijn er. Nu wil je natuurlijk graag weten hoe dan en waar en waarom zie ik ze niet of voel ik ze niet. Of misschien heb je wel die ervaring en ben je nu op zoek naar hoe dat kan. 

Waar ga je heen als je dood bent?

Waar ga je heen als je dood bent? Eigenlijk ‘ga’ je nergens heen. In ieder geval niet zoals wij op aarde ergens ‘heen gaan’. Tijd en ruimte zijn concepten die wij hier op aarde ervaren, maar die in de spirituele wereld heel anders werken. Wij op aarde hebben het besef en de ervaring van een gister, een vandaag en een morgen. En wij hebben het besef en de ervaring van de ene plek en de andere plek. Op aarde hebben we tijd nodig om van de ene plek naar de andere plek te reizen. In de spirituele wereld, of het hiernamaals of de hemel (hoe je dat ook wil noemen) werkt dat anders, daar is geen tijd of ruimte.

Als je overlijdt ga je dus niet echt naar een andere plek maar je komt in een andere dimensie zoals we dat noemen. Op een andere trilling of vibratie. Eigenlijk ben je nog ‘gewoon hier’ maar dan op een andere golflengte. Je zou het je kunnen voorstellen als het kijken door van die night goggles of een nachtkijker. Met het blote oog zie je in het donker niets of niemand maar als je zo’n bril opzet zie je ineens wel mensen lopen. Sommige mensen kunnen overleden personen waarnemen zonder die ‘nachtkijker’. Sommigen kunnen ze zien, voelen, ruiken of horen. Eigenlijk kan iedereen dat, in mindere of meerdere mate. Iedereen kan het leren, maar dat is een ander onderwerp.

Als je dood bent ga je nergens ‘heen’, eigenlijk ben je nog ‘gewoon’ hier alleen op een andere trilling en een non-fysieke verschijningsvorm. Met het ons fysieke oog is dat niet zomaar waar te nemen, maar er zijn andere manieren om contact te maken met een overleden dierbare en iedereen kan dat.

Waarom blijven overledenen bij je?

Er zijn een aantal redenen waarom overledenen bij je blijven en vooral in het begin contact met je ´zoeken´.

 • Overledenen willen je graag laten weten dat ‘het goed met ze gaat’. Je kunt het zien als iemand die op reis gaat en graag wil laten weten dat ze goed zijn aangekomen.
 • Overledene willen hun verbazing delen. Overledenen zijn vaak verbaasd over de wereld waarin ze terecht komen. Ze hadden zich nooit een voorstelling gemaakt van ‘de dood’, ze ‘geloofden’ niet dat er nog wat was of ze waren heel angstig. Als ze dan de transitie maken en merken dat er eigenlijk niet zo heel veel verandert in wie ze zijn nadat ze dood zijn willen ze dat graag laten weten aan hun geliefde hier op aarde. 
 • Overledenen hebben in het begin soms nog niet helemaal door dat ze over zijn gegaan of dood zijn. Ze zien iedereen die ‘achter is gebleven nog op dezelfde manier als dat ze zagen toen ze nog leefde en begrijpen niet waarom iedereen zo verdrietig is, ze zijn er toch gewoon nog. Ze proberen dan vaak de aandacht te trekken van de personen om zich heen.

Signalen en tekens die overledenen geven

Als je sterft verlaat je je fysieke lichaam, maar je ziel (of het stuk van jouw ziel dat in je lichaam zat) gaat verder. Je maakt je los van je lichaam, maar je maakt je niet los van de liefde en de verbinding die je op aarde hebt gemaakt met de mensen van wie je houdt. Die liefde verandert niet, die wordt zeer waarschijnlijk zelfs nog intenser. Er zijn dan ook signalen die overledenen geven om contact met je te krijgen. Maar je kunt zelf ook dingen doen om contact met overledenen te krijgen.

 • Herkennen van de tekenen of vragen om een teken
 • Visualisaties of meditaties
 • Kaarten trekken 
 • geïnspireerd schrijven 

Als je sterft krijg je als vanzelf een ander, groter, perspectief. Je snapt meer van het leven dat je geleid hebt. Je begrijpt dat je naar de aarde bent gegaan om ervaringen op te doen of hoe we dat ook wel eens noemen, lessen te leren. Je snapt dat de mensen die achterblijven nog bezig zijn met het leren van die lessen. En vanuit de liefde die er altijd blijft, wil je niets liever dan deze mensen bijstaan, steunen en helpen. 

Waarom lukt het mij niet om contact te krijgen?

Laten we vooropstellen dat je niks fout doet. Het is niet zo dat de ene overledene wel contact maakt en de andere niet. Het is wel zo dat de eigenschappen die jij had als mens je ook nog als ziel kan hebben. Sommige mensen waren heel uitbundig, sociaal, grappig en op de voorgrond, terwijl anderen wat stiller, verlegener, of wat meer op zichzelf waren. Dit neem je vaak mee als je overlijdt en kan dus invloed hebben op het maken van contact 

Er zijn een aantal redenen waardoor het lastiger is voor overledenen om contact te krijgen. Dat heeft te maken met:

 • Het geloofssysteem van de persoon hier op aarde
 • De trilling van de persoon hier op aarde
 • De emoties – woede, verdriet, frustratie van de persoon hier op aarde
 • Het verwachtingspatroon van de persoon hier op aarde

Blijven overledenen dan voor altijd bij je?

Dat overledenen bij je blijven, betekent niet dat ze jou continue op je vingers staan te kijken en je de hele dag in alles volgen. Ook als je overleden bent gaan je lessen door, doe je ervaringen op, ontwikkel je je verder als ziel en heb je je focus soms ergens anders op. Maar de verbinding blijft altijd. Liefde is die verbinding. Ze hoeven geen hele stukken te reizen om bij je te zijn. Ze hoeven geen hele afstanden af te leggen om bij je te zijn. Dat gaat voor hen in een ‘blink of an eye’. Ze hoeven maar te bedenken dat ze ergens zijn en ze zijn er. Jij hoeft maar te vragen of ze bij je willen zijn en ze zijn er. Dat hoef je niet meteen zo te voelen, te ervaren of te zien. Het weten is genoeg, het vragen is genoeg. Vertrouw op de liefde die er is, dat die liefde niet verloren gaat. En net zoals jullie op aarde bij elkaar waren, zo blijven jullie ook bij elkaar als één van jullie, of jullie allebei, zijn overleden. 

MINI-CLass Video
Welke manieren zijn er om contact te ervaren?

Contact met je overleden dierbare ervaren? Download de video!